HTTPS Nedir? HTTPS Nasıl Çalışıyor?



 HTTPS Nedir?

Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan https ise verici ile sunucu arasında bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bunu sağlan ise SSL Sertifikasıdır. Özellikle bankalar, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret siteleri ve benzer web sitelerinde mutlaka yer alması gereken bu SSL Sertifikası, ödeme sayfalarındaki formalara yazılan kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin bankalara gönderilmesi ve depolanması konusunda farklı şifreleme yöntemleri kullanır. Böylece internetten güvenli alışveriş imkanı sağlamış olur. Yani başında https:// bulunan e-ticaret siteleri, SSL Sertifikası sahibidir ve internette alışverişte kart güvenliğini garanti eder


HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?

– Https’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yöntemi kullanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika, tanınınca site açılır ve güvenle işlem yapılmasını sağlar. Ancak sertifika bulunmuyorsa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Böylece kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasında ayrım yapabilme özgürlüğüne kavuşur.


– SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan https, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde, kart bilgilerinin bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını sağlar. Bu yüzden HTTPS, HTTP‘den daha güvenli ve kullanışlıdır. Böylece kullanıcı bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesinin önüne geçer.


– Güvenli site ve güvenli alışveriş algısına sahip e-ticaret siteleri, kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildikleri hem arama sayfalarında üst sıralarda yer alırlar hem de trafikleri ve satış hacimleri yükselir. Bu da e-ticaret piyasasında daha büyük bir paya sahip olmak anlamına gelir.

HTTPS Güvenlik Faktörü

Bilindiği üzere son zamanlarda internet ortamında yapılan sahtekarlıklar ve kötü amaçlı kullanımlar hat safhaya çıktı. Https bu sebeple oluşturulan bir protokoldür. Bu protokolün oluşturulması için en büyük sebep, günümüz bilgi çağında internet ortamı üzerinden idare edilen bankacılık işlemleridir. Bu işlemlerin yapılması sırasında, sunuculara girilen bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından çalınması, maalesef sıklıkla karşımıza çıkan bir durum. Ayrıca alışveriş sitelerinin yaygınlaşması ve internet üzerinden yapılan alışverişler sırasında girilen kredi kartı bilgileri de, bu kartların sahipleri için büyük bir tehlike arz etmektedir


HTTPS Nasıl Çalışıyor?

Https ile bir siteye bağlanmaya çalıştığınız zaman bu sayfanın kullandığı sertifikanın, sizin web tarayıcınız tarafından tanınıyor olması gerekmektedir. Eğer girmeye çalıştığınız sayfa, bilinmeyen bir sertifika üzerinden yayın yapıyorsa, bilgisayar ekranınızda size bir uyarı gelecektir. Bu uyarı, yapmak istediğiniz bağlantının güvenli olmadığını, buna rağmen devam etmek isteyip, istemediğinizi soran bir uyarıdır. İnternette gezinti yaparken bazen, bu uyarıyla hepimiz karşılaşmışızdır. İşte bu uyarının ekranımıza gelmesinin nedeni https protokolünün aldığı bir güvenlik önlemidir.


SSL Sertifikası Nedir?

Bu sertifikanın adı SSL’dir. Bu harflerin anlamı Secure Socket Layer‘dir. Türkçede ” Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelmektedir. Netscape firmasının geliştirdiği bir güvenlik protokolü olan bu sertifika, bugün yaygın biçimde kullanılan bütün web tarayıcıları ve server’lar tarafından desteklenmektedir. Bu sertifikaya sahip olmak demek, sizin web sitenizin güvenilir olduğunu göstermektedir. Bu sertifikaya sahip olan siteler https protokolü tarafından “güvenilir” olarak nitelendirilmekte ve siteye ulaşmaya çalışan kimselerin, sorunsuz bir biçimde sitede gezinti yapmalarına olanak sağlamaktadır. Aksi takdirde eğer bu sertifikaya sahip değilseniz https protokolü tarafından “tehlikeli” bir site olarak tanınacak, ziyaretçilerinize de bu durum bildirilecektir.

0 Yorumlar

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski