Litespeed Nedir? Litespeed Web Server ve Litespeed Kurulumu !



LiteSpeedTech tarafından geliştirilen Litespeed Web Server; dünyada yayımda olan tüm web sitelerinin %4.2'sinin kullandığı, dünyanın en popüler 4.sunucu yazılımıdır. Yüksek trafik alan sitelerin çoğunlukla tercih ettiği Litespeed; Linux sunucularda kurularak sunucudan daha fazla performans alma amacıyla kullanılmaktadır. LiteSpeed; sunucu yükünü hafifleterek, sitenin barındığı sunucuyu daha dayanıklı kılar ve olası yüksek trafik durumlarında sunucuya kesintisiz bir şekilde erişim sunar. Tabii bu durum sunucunun özellikleri ile de bağlantılıdır. LiteSpeed ücretli bir sunucu servisidir.


Dünyada en çok kullanılan sunucu yazılımlarından biri olan Apache'ye göre PHP dili ile kodlanan sitelerde işlenmesi çok daha hızlıdır. WordPress ve Joomla gibi PHP ile yazılmış popüler CMS sistemlerinin barındırılacağı sunucularda LiteSpeed kullanılması önerilir. cPanel, Plesk, Direct Admin ve CyberPanel gibi sunucu kontrol panelleri ile kolay bir şekilde entegre edilebilen LiteSpeed; kolay kullanımı ile pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Genel olarak amacı az özelliklere çok daha yüksek kullanım olanağı sağlaması olan LiteSpeed; günlük ve anlık bazda yüksek trafik sahibi siteler için yüksek performans sunar. Sitenize erişim kesilmediği gibi yüksek trafikte ortaya çıkan site yavaşlama sorunları da ortadan kalkar.

Litespeed Kurulumu (LiteSpeed Nasıl Kurulur?)
Hosting veya reseller hosting kullanıcısı iseniz hosting sağlayıcı şirketin size sunmuş olduğu hosting hizmetinde eğer LiteSpeed varsa herhangi bir kurulum yapmanıza gerek yoktur. Hosting servisinizin barındığı sunucuda zaten Litespeed yüklüdür. Eğer yoksa bunu sizin kurmanız mümkün olmadığı gibi hosting sağlayıcınızın ek olarak kurması da mümkün değildir.

WHM Panel LiteSpeed Kurulumu
Eğer sunucu kontrol paneliniz cPanel ise LiteSpeed kurulumu için sunucunuza şu komutları vermeniz gerekmektedir;


cd /usr/src wget
http://www.litespeedtech.com/packages/cpanel/lsws_whm_plugin_install.sh
chmod 700 lsws_whm_plugin_install.sh
./lsws_whm_plugin_install.sh
rm -f lsws_whm_plugin_install.sh


İşlem tamamlandıktan sonra WHM Panel üzerinden 'Plugins' menüsü içerisinde bulunan “LiteSpeed Web Server Plugin for WHM” bölümüne geçerek “Install LiteSpeed Web Server” kısmından kurulumu yapmanız gerekmektedir. Kurulum sayfasında bulunan lisans bölümünü onaylayıp, e-posta adresinizi seçip, bir şifre belirlemeniz yeterli olacaktır. Mevcutta kullanmış olduğunuz Apache ve PHP yapılandırmanızı Litespeed'e kopyalamak için “Build matching PHP binary” kısmına tıklayarak rebuild işlemi yapmanız gerekmektedir. Bu işlem bittikten sonra Litespeed Plugin ana sayfasından “Switch to Litespeed” butonuna basarak web sunucusu olarak Litespeed’i aktif edebilirsiniz.

Ortaya çıkan/çıkacak olan herhangi bir sorun esnasında Apache web sunucusuna dönmek için “Switch to Apache” butonuna tıklamanız yeterlidir.


LiteSpeed Cache eklentisi ile dünyanın en çok kullanılan CMS yazılımı olan WordPress sistemleri çok daha hızlı ve stabil hale geliyor. LiteSpeed Tech tarafından geliştirilen ve her geçen gün güncellenen ücretsiz bir WordPress eklentisi olan LiteSpeed Cache; tek bir panel üzerinden pek çok ücretli optimizasyon eklentilerinin üstlendiği görevi üstleniyor.

LiteSpeed Cache eklentisinin özellikleri şu şekildedir;

  • Sunucu Düzeyinde Tam Sayfa Önbelleği
  • Özel Önbellek
  • Görsellerin Optimizasyonu
  • Web Crawler (Tüm URL’lerin Taranması)
  • CSS / JavaScript / HTML Sıkıştırma
  • CSS / JavaScript Kombinasyonu
  • HTTP / 2 Push
  • İçerik Dağıtım Ağı Desteği
  • Tarayıcı Önbellek Desteği
  • Veritabanı Optimizasyonu

LiteSpeed Cache eklentisini indirmek için: https://tr.wordpress.org/plugins/litespeed-cache/

0 Yorumlar

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski